У Мінфіні Росії визнали зрив плану надходжень від експорту нафти та газу

силуанов

Надходження доходів російського бюджету від нафти на газу значно відстає від плану.

Про це заявив міністр фінансів Росії Антон Сілуанов, пише російська редакція Forbes.

"Доходи, не пов’язані з нафтогазовими, зростають у плановому порядку. Ми очікуємо, що може бути навіть невеликий плюс за ненафтогазовими доходами за підсумками року. Але є проблеми з нафтогазовими доходами. Поки що ми бачимо, що вони з урахуванням кон’юнктури, з урахуванням дисконтів відстають від плану", – сказав Сілуанов.

За словами російського міністра, російський бюджет стикається з дисбалансом між виконанням видатків та доходів бюджету. За підсумками квітня виконано приблизно 30% річного обсягу доходів бюджету, а витрати виконано вже на 39%.

Водночас Сілуанов вважає, що цей дисбаланс вдасться нівелювати "з урахуванням ходу виконання бюджету".

Читайте також: Ціни на бензин у Росії продовжують бити рекорди

Як повідомлялося, за офіційними даними, дефіцит федерального бюджету Росії за підсумками січня-квітня зріс до 3,42 трильйона рублів, це на 843 мільярди рублів більше, ніж передбачено планом на увесь 2023 рік (2,93 млрд рублів).

При цьому доходи російського бюджету за перші чотири місяці цього року склали 7,78 трлн рублів, що на 22% менше обсягу надходжень за той же період 2022 року. У російському Мінфіні пояснюють це падінням нафтогазових доходів на 52,3% з початку року – до 2,28 трлн рублів.

Як писав БізнесЦензор, через падіння доходів від експорту нафти та газу та зростання видатків на війну Кремль екстрено шукає додаткові джерела наповнення бюджету шляхом збільшення податків для "Газпрому", штучного обмеження дисконту на російську нафту, одноразового збору з російського бізнесу, перевірок сплати податків популярними російськими блогерами. Держдума також розглядає ряд екзотичніших ініціатив, покликаних залучити додаткові кошти до російського бюджету.