Федоров про розмитнення авто в "Дії": Ми готуватимемо новий законопроєкт, але гарантії його ухвалення немає

федоров,михайло

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров обіцяє зробити все можливе, щоб парламент ухвалив законопроєкт про розмитнення автомобілів у "Дії".

Об этом сообщает Роспрес


За його словами, він шкодує, що наприкінці лютого Верховна Рада провалила першу версію законопроєкта, передає liga.net.

"Я сподіваюсь, що проблема в неідеальності закону і в нашій комунікації з депутатами: десь не вистачило голосів, тому що не було людей в залі", – заявив віцепрем’єр в інтерв’ю виданню.

Федоров не хоче вірити, що законопроєкт провалили через чиюсь зацікавленість, але "в цій сфері ходять $50-150 млн хабарів на рік".

Зараз Мінцифри готує оновлену версію ініціативи та слідкуватиме за її розглядом, запевнив Федоров.

"Гарантії, що він буде ухвалений, немає. Але є гарантія, що ми не зупинимося, поки не ухвалимо цей закон. Я просто впевнений: коли на митниці з’явиться перша цифрова послуга такого формату, то почнеться безповоротна трансформація нашої митниці та перетворення її в сервісну організацію", – зазначив міністр.

Як повідомлялося, Верховна Рада у лютому провалила голосування за прийняття за основу законопроєктів №7466 та №7468 про митне оформлення транспортних засобів через додаток "Дія" за новою формулою: їх підтримали відповідно 212 та 206 депутатів за необхідного мінімуму у 226 голосів, попри те, що їх підтримав.Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики.

Ними пропонувалося проводити розрахунок ціни розмитнення лише за сталими характеристиками авто: рік виготовлення авто, тип двигуна, його об’єм, ексклюзивність. На відміну від чинної формули, вартість авто пропонували не враховувати. Окрім цього, планувалося, що розмитнити авто можна буде в "Дії".

Згідно із запропонованою формулою, розмитнення дворічного гібридного авто з об’ємом двигуна 2 л і вартістю 15 тис. євро обійшлося б власнику у 1,86 тис. євро, тоді як поточна система передбачає платіж у 4,92 тис. євро.

Наразі при митному оформленні береться до уваги вартість транспортного засобу, що, на думку авторів нової ініціативи, створює умови для потенційних маніпуляцій та містить корупційні ризики.

Источник: Конфликты РУ