"Кернел" Веревського побудує ще один зерновий термінал на Дунаї

кернел

"Кернел", один із найбільших в Україні агрохолдингів, планує до кінця 2023 року побудувати новий перевантажувальний термінал "Девелопмент Рені Термінал" у порту "Рені" на Дунаї, тим самим збільшити обсяги експорту вантажів до 600 тис. тонн на рік.

Як повідомила керівниця департаменту комунікацій "Кернела" Катерина Співакова, термінал буде збудовано на земельній ділянці, орендованій холдингом на 49 років, передає Інтерфакс-Україна.

"Для реалізації проєкту з нуля планується залучити близько $10 млн власних коштів. Розглядаються також варіанти співпраці", – сказала Співакова.

Передбачається, що після завершення будівництва потужність одноразового зберігання зернових та гранульованого шроту в оперативних силосах нового терміналу становитиме 9,6 тис. кв. м, соняшникової олії у резервуарах – до 6 тис. тонн. Проектна потужність прийому – до 2 тис. тонн на добу зерна та шроту, до 1,5 тис. тонн на добу олії. В еквіваленті це дорівнює розвантаженню близько 100 вантажних автомобілів та 50 автоцистерн на добу. Потужність відвантаження зерна чи шроту на річковий транспорт становитиме до 8 тис. тонн на добу, соняшникової олії – до 4 тис. тонн на добу. Фронт одночасного завантаження буде розрахований на два річкові судна.

Очікується, що за умови стабільної роботи "Чорноморського зернового коридору" активи на Дунаї допоможуть "Кернелу" наростити експорт до 600 тис. тонн на рік.

Водночас Співакова нагадала, що в 2022 році "Кернел" придбав і в екстреному режимі запустив у ренійському порту термінал "Дунай Пром Агро".

Читайте також: Українські порти на Дунаї збільшили перевалку вантажів втричі, – Кубраков

Як повідомлялося, раніше віце-прем’єр – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков прогнозував, що обсяг перевалки вантажів у Дунайських портах до кінця 2023 року може збільшитися до 20 млн тонн вантажів проти 16 млн тонн у 2022 році, що втричі більше довоєнного рівня.

"Кернел" – великий виробник та експортер соняшникової олії, що працює у виробництві, експорті та внутрішніх продажах соняшникової олії, рослинництві, експорті зернових культур, надання послуг зі зберігання та перевалки зерна на елеваторах та в портових терміналах.

Найбільшим співвласником "Кернела" через Namsen Ltd. є Андрій Веревський із часткою 39,97%. Cascade Investment Fund (Кайманові острови), бенефіціаром якої виступає ексдепутат України Віталій Хомутиннік, володіє 4,99% акцій агрохолдингу.