Нацбанк оцінив вплив підриву Каховської ГЕС на зростання цін

продукты,цены,овощи,повышение,подорожание,рост,цен

Підрив російськими окупантами Каховської ГЕС зумовить додатковий внесок до цьогорічної інфляції на рівні близько 0,3 відсоткового пункта через ускладнення роботи низки підприємств та часткову втрату врожаю, передусім овочів.

Таку оцінку оприлюднив Національний банк України (НБУ).

"Довгострокові руйнівні ефекти від підриву Каховської ГЕС є безпрецедентно масштабними, проте повністю оцінити їх можна буде лише з часом. Варварський характер ведення війни Росією та затягування бойових дій і надалі загрожують Україні суттєвими втратами економічного потенціалу та непередбачуваними інфляційними шоками", – зазначається у повідомленні НБУ.

Нацбанк зауважує, що інфляція у травні сповільнилася до 15,3% у річному вимірі, що швидше, ніж очікувалося. Однак фундаментальний інфляційний тиск залишається доволі високим.

Відтак зниження інфляції триватиме надалі, хоча й помірнішими темпами. На це вплине підвищення окремих тарифів на житлово-комунальні послуги та анонсоване повернення довоєнного рівня оподаткування на ринку пального, зазначають у НБУ.

Читайте також: Нацбанк знову зберіг облікову ставку на рівні 25% річних

Як повідомлялося, підрив Каховської ГЕС вже призвів до повного припинення роботи меліоративної інфраструктури в районах Каховського водосховища.

За оцінками Мінагрополітики, техногенна катастрофа зупинить водопостачання 31 системи зрошення полів Дніпропетровської, Херсонської та Запорізької областей. У 2021 році ці системи забезпечували зрошення на 584 тис. га, з яких збирали близько 4 млн тонн зернових і олійних культур, на суму близько $1,5 млрд.

Зокрема, у 2021 році частка Херсонщини в загальному виробництві агропродукції закритого грунту в Україні склала понад 21%, технічних культур – понад 5%, зернових і зернобобових – понад 4%. Серед основних культур, у виробництві яких Херсонщині належить найбільша частка, можна виділити: рис (58% від загального виробництва в Україні), баклажани (40%), баштанні культури (34%) та помідори (28%).