G7 не хоче урізати доходи Росії від нафти, цінову стелю не знижуватимуть – Bloomberg

Читать на русском

G7 не хоче урізати доходи Росії від нафти, цінову стелю не знижуватимуть – Bloomberg
G7 не хоче урізати доходи Росії від нафти, цінову стелю не знижуватимуть – Bloomberg

Країни "Великої сімки" (G7) з великою ймовірністю не переглядатимуть цінову стелю на російську нафту цього тижня (стартував 20 березня). Причому навіть попри те, що нині РФ продає ресурс значно нижче поточного порогу в 60 доларів.

Об этом сообщает Компромат

Про це повідомляє Bloomberg. Зазначається: країни-члени ЄС про це вже поінформовані.

"G-7, яка відповідає за встановлення та зміну цінової межі, на даному етапі мало зацікавлена у їхньому коригуванні. Переговори між Європейською комісією та G-7, ймовірно, продовжаться після саміту лідерів ЄС, який відбудеться у Брюсселі цього тижня", – йдеться у повідомленні.

При цьому наголошується: за даними Міжнародного енергетичного агентства, 13-19 березня ключова експортна суміш Росії – нафта Urals – продавалася за 45,27 доларів на ринку Чорного моря, тоді як суміші ESPO, Sakhalin і Sokol, призначені для відправки в Азію, торгувалися значно вище верхньої межі. Середньозважена ж експортна ціна на російську нафту склала 52,48 долара за барель без урахування вартості доставки та страхування.

"Раніше G-7 погодилася переглянути рівень цін на російську нафту в середині березня. За законодавством ж ЄС, метою цінової стелі має бути утримання порогового значення на 5% нижче за середні ринкові ставки", – нагадали аналітики.

США стали на захист цін на російську нафту

Зі свого боку, в The Wall Street Journal раніше розповіли, що президент США Джо Байден повідомив президентці Єврокомісії Урсулі фон дер Ляйєн, що Вашингтон не має бажання змінювати нафтові санкції. А чиновники міністерства фінансів США, які розробили цінове обмеження, заявили, що нинішня система "в основному працює так, як і передбачалося". При цьому вони стверджують, що план "вже досягає своїх цілей":

  • зберігає доступність російської нафти світових ринках;

  • зменшує доходи Кремля від її продажу.

"Представники мінфіну заявили, що за необхідності змінять цінову стелю. [Однак зараз] офіційні особи намагаються не робити кроків, які можуть поставити під загрозу постачання російської нафти, а отже, підштовхнути світові ціни на ресурс до зростання", – йдеться у повідомленні.

Источник: Russian Post