Ціни на газ у квітні впали на 23%,

газ

Фактична ціна реалізації природного газу, з якої розраховується рентна плата на його видобуток в Україні, у квітні 2023 року становила 14 тис. 382,34₴ за 1 тис. кубометрів, що на 23% менше, ніж у березні (18 тис. 680,83₴).

Як ідеться в даних Мінекономіки, з 1 серпня 2022 року та до повного скасування заборони на здійснення експорту українського газу розрахунок ренти здійснюється виходячи з максимальної із трьох внутрішніх цін реалізації, передає Інтерфакс-Україна.

Середньозважена ціна в договорах купівлі-продажу газу з НАК "Нафтогаз України", укладених за результатами закупівлі газу українського видобутку на організованих товарних ринках (ОТР – УЕБ, УІБ, УМВБ) у квітні становила 10,97 тис. грн за тисячу кубометрів, а середньозважена ціна її "дочок" на ОТР у березні (на квітень) склала 11 тис. 166,67 грн за тисячу кубометрів.

Найбільшою виявилася середня ціна на основі UA VTP Gas price (середньоарифметичне значення між цінами Bid та Ask у звітах Argus European Natural Gas та ICIS European Spot Gas Market) – 14 тис. 382,34 грн за тисячу кубометрів, яка і стала фактичною ціною реалізації.

Як повідомлялося, до ухвалення закону №7732 фактична ціна реалізації газу розраховувалася як середньоарифметичне значення митної вартості імпорту та котирувань на нідерландському газовому хабі ТТF.

Перегляд податкового законодавства пов’язаний зі значним зростанням спотових цін у Європі, забороною експорту українського газу та зменшенням споживання всередині країни, що призвело до того, що видобуток для багатьох компаній став збитковим, оскільки ціна реалізації в Україні значно нижча від європейських цін.

До березня 2022 року газова рента вираховувалася лише з митної вартості імпорту.