Путіну бракує грошей: Росія зменшить видатки на розвиток науки вдвічі задля війни проти України

путін

Уряд Росії суттєво уріже фінансування ключового проєкту з розвитку російської науки на тлі збільшення бюджетних витрат на армію і виробництво зброї для війни в Україні, частка яких зросте до максимуму з часів СРСР.

Зокрема, у 2024 році витрати на фінансування федерального проєкту "розвиток інфраструктури для наукових досліджень" зменшать вдвічі – за 97 млрд до 47,8 млрд рублів, пише видання The Moscow Times із посиланням на пояснювальну записку до законопроєкту про бюджет РФ, який вже пройшов перше читання у Держдумі.

В рамках цього федерального проєкту планувалося закупити прилади та обладнання для університетів та наукових центрів по всій Росії.

Найбільше уріжуть витрати на обладнання для вузів та наукових організацій – витрати на інфраструктуру для них уріжуть на 40 млрд рублів.

На 2,2 млрд рублів знизяться асигнування на "проєктування унікальної наукової установки "мегасайєнс"" на острові Русскій – синхротрона, в якому вчені планували розганяти електрони до швидкостей, близьких до світлових.

На таку ж суму зменшується фінансування проєктів Курчатовського інституту, де за бюджетні гроші планували модернізувати джерело синхротронного випромінювання, а також створити прототип імпульсного джерела нейтронів.

Крім того, витрати на будівництво науково-дослідних суден необмеженого району плавання зменшать на 270 млн рублів, а на будівництво центру ядерної медицини при Курчатовському інституті – на 137 млн рублів.

Додатково понад 4 млрд рублів російський уряд планує заощадити на двох статтях національного проєкту "Наука".

Зокрема, фінансування федерального проєкту "Розвиток масштабних наукових та науково-технологічних проектів за пріоритетними дослідницькими напрямками" зменшиться на 8% – з 20,4 млрд до 18,8 млрд рублів. Витрати по проєкт "Розвиток інтеграційних процесів у сфері науки, вищої освіти та індустрії" зменшиться на 10% – з 36 млрд до 32,4 млрд рублів.

Читайте також: Росія заборонить експорт курятини після здивування Путіна через зростання цін

Як повідомлялося, частка військових видатків у бюджеті Росії на 2024 рік може стати рекордною з останніх років існування Радянського Союзу і вперше у новітній історії перевищить видатки на соціальні програми.

На фінансування напрямку "національна оборона" планується спрямувати 29,3% усіх видатків російського бюджету або 10,7 трильйонів рублів, що еквівалентно 6% ВВП. У 2023 році витрати за цим напрямком заплановані на рівні 6,4 млрд рублів.

Водночас на "соціальну політику" планується виділити 7,71 трлн рублів або 21,1% всіх витрат. Це найнижча частка щонайменше з 2011 року. У середньому за 2015-2021 роки частка соціальної політики у видатках федерального бюджету становила 28%.

Автор: Михайло Орлюк