МВС анонсувало зміни у роботі сервісних центрів для мінімізації корупції під час отримання водійських прав

права,водительские

Із липня 2023 року стартують зміни у роботі сервісів МВС: кількість сервісних центрів в Україні зменшиться втричі, будуть створені умови для мінімізації корупції під час навчання та складання іспитів на права водія.

Про це повідомив міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко, передає Інтерфакс-Україна.

"До сервісів МВС у мене є деякі зауваження. Насамперед це стосується послуг, що надаються підрозділами Головного сервісного центру. Сьогодні назріло питання, що стосується практично кожного громадянина України – чистота та прозорість складання теоретичних та практичних іспитів на керування автотранспортом. Ми хочемо мінімізувати отримання водійських ліцензій без відповідного навчання та без відповідної чистоти складання цих іспитів", – наголосив він в інтерв’ю агентству.

Міністр повідомив, що у липні цього року планується старт змін у роботі сервісних центрів. "Ми провели аудит роботи центрів: наразі їх в Україні 148, а після оптимізації буде 55 таких пунктів", – уточнив він.

"Хочемо, щоб наші послуги були достатньо якісними та прозорими, щоб кожен громадянин міг мати прозору систему оскарження дій працівників сервісних центрів, включаючи тих, хто проводить теоретичні та практичні іспити", – пояснив Клименко.

За його словами, класи, де складатимуться теоретичні іспити, до кінця цього року будуть обладнані відповідними камерами, які унеможливлять існування так званих "сліпих зон". Також, як розповів міністр, буде ідентифікація особи кожної людини, яка прийде складати іспити.

"Крім того, хочемо дати кожному громадянину можливість самостійно опановувати теорію ПДР або з репетитором, тобто не обов’язково ходитиме до школи. Головне – прозорість складання іспитів%1126quot;, – додав Клименко.

Він уточнив, що до людей з інвалідністю мобільні сервісні центри виїжджатимуть до того чи іншого населеного пункту.

Крім того, як зазначив міністр, до кінця цього року планується обладнати близько 150 автомобілів камерами 360 градусів, які зможуть показувати весь салон, щоб побачити учня, інструктора, планшет, можливі порушення та підказки.

За словами Клименка, ці машини будуть обладнані трекерами з визначенням маршруту руху, а також проводитиметься повний аудіозапис із салону автомобіля.

Відповідаючи на запитання про те, чи чекає він "палиці в колеса" через такі новації, оскільки нині права можна "купити" за хабар, міністр сказав: "Так, чекаємо. І ми до цього готові. Я вам скажу, що цю позицію підтримало і керівництво держави – мінімізувати можливість будь-яких корупційних ризиків щодо надання послуг МВС".

Щодо контролю чистоти процесу, то, за словами очільника МВС, у міністерстві буде створено відповідний контролюючий моніторинговий підрозділ, який візьметься за перевірку корупційних фактів, про які надходить інформація.