Альфа-Банк готується стати державним. Коли чекати націоналізації та чому Фрідману не допомогли обіцянки про $1 млрд


«Альфа-Банк Україна», ймовірно, вже цього року перейде в державну власність. Діючі акціонери на чолі з Михайлом Фрідманом не змогли переконати українську владу, що їхній глибокий російський бекграунд не завадить їм розвивати один із найбільших банків України. Чому та що буде з «Альфою» далі?

Об этом сообщает Проект РУ

Зараз така ймовірність близька до нуля: шість співрозмовників Forbes в Офісі президента, президентській фракції в парламенті «Слуга народу», фінансовому комітеті Верховної Ради та фінансових держструктурах констатують: банк буде націоналізовано. Орієнтовні терміни – до кінця року, ймовірно, у грудні.

Зробити це швидше – не так просто через досить складну процедуру та необхідність підшукати нову команду менеджменту. Підготовка та пошуки вже розпочалися.

«Альфа» повторить процедуру ПриватБанку, який перейшов у власність держави шість років тому – після того, як НБУ визнав його неплатоспроможним. «Нацбанк та Фонд гарантування вкладів уже відпрацьовують необхідні дії», – каже на правах анонімності співрозмовник, близький до Офісу президента.

Україну (в особі ОП) не влаштувала пропозиція власників докапіталізувати банк на $1 млрд, знайти покупців на банк поки не вдається. Тож альтернатив націоналізації практично не залишилось.

Що чекає на Альфа-Банк у власності держави?

Як саме будуть націоналізовувати «Альфа-Банк Україна»

Підпис президента Володимира Зеленського під законом про виведення з ринку системно важливих банків зняв останню формальну перепону щодо націоналізації «Альфи», каже перший заступник голови антикорупційного комітету ВР Ярослав Юрчишин (фракція «Голос»).

«В ОП націоналізація погоджена на рівні ідеї, але остаточно не фіналізована, – каже на правах анонімності народний депутат з економічного комітету Верховної Ради. – Фінальне слово буде за Зеленським».

Альтернатива у вигляді докапіталізації «Альфи» російськими акціонерами, які ще кілька місяців тому заявили, що хочуть влити в банк мільярд доларів, не сподобалася ОП. «Формати, у яких вони пропонували це зробити, наприклад, «вічний субординований борг», за якого акціонери отримували б від банку відсотки, точно нікого не влаштовували, – зазначає співрозмовник, близький до Офісу. – Ці спроби виглядали швидше як намагання позбутися західних санкцій».

Хто власники «Альфи»

Наразі Андрій Косогов – найбільший акціонер «Альфа-Банку Україна» із часткою 40,96%. У Михайла Фрідмана – 32,86%, у Петра Авена – 12,4%. Ще 9,9% володіє італійська UniCredit.

До нападу Росії на Україну структура власності українського Альфа-Банку була інакшою. Найбільшим акціонером станом на 1 січня 2022-го був Фрідман (ті ж 32,86%), другим і третім за величиною виступали Герман Хан та Олексій Кузьмичов – 20,97% та 16,32% відповідно.

14 березня НБУ оновив структуру власності банку: акції Хана та Кузьмичова перейшли до Косогова. Інші акціонери зберегли свої частки.

Фрідман та партнери мають значну частку в публічній компанії Veon, яка володіє найбільшим у країні мобільним оператором «Київстар». Крім цього, у них є виробник води «Моршинська». В «Альфа-Груп» залишається великий бізнес у РФ: наприклад, один із найбільших приватних банків «Альфа», телеком-оператор Beeline (входить у Veon), найбільший ритейлер X5 Group.

У березні Фрідман та Авен потрапили під міжнародні санкції та втратили бездоганну ділову репутацію, за методологією НБУ. Зрештою, вони були змушені передати право виконувати роль власника своїх акцій в «Альфа-Банку Україна» довіреній особі – відомому болгарському економісту Сімеону Дянкову.

Чи багато варіантів на столі президента? Не надто. Законопроєкт про системні банки від початку розроблявся за участю Офісу, каже близький до ОП співрозмовник. Посадовці в НБУ та Фонді гарантування вкладів фізосіб підтверджують, що він може бути застосований саме до Альфа-Банку. «Є розуміння, що підписаний закон треба буде реалізовувати», – каже на правах анонімності співрозмовник в одній зі вказаних держструктур.

Додатковим приводом для націоналізації «Альфи» могли стати санкції проти його власників Михайла Фрідмана та Петра Авена, які Зеленський ввів своїм указом від 20 жовтня. Але для історії з банком це має другорядне значення: його націоналізують за процедурою, описаною в законі про виведення системних банків, а не в межах конфіскації активів підсанкційних росіян, каже співрозмовник, дотичний до ОП.

Особливістю цього механізму є «приватівський сценарій», тобто спочатку НБУ визнає банк неплатоспроможним, потім – керівництво у ньому переймає на себе тимчасова адміністрація Фонду гарантування вкладів фізосіб, далі – акції банку за одну гривню купує уряд в особі Міністерства фінансів.

За новим законом, приводом для неплатоспроможності системного банку можуть стати проблеми з ліквідністю, зазначають два співрозмовники (в ОП і одному з фінансових регуляторів).

Наразі банк не має явних труднощів: він із запасом виконує норматив покриття ліквідністю LCR – понад 350% на 1 жовтня за мінімуму в 100%. З нормативом довгострокової ліквідності NSFR гірше – 109% за мінімуму в 90%.

У будь-якому разі ситуацію «Альфи» складно назвати стабільною. «Відтокам, наприклад, сприяють різні інформаційні хвилі навколо банку», – каже один зі співрозмовників у фінансових держструктурах.

Порівнюючи з початком року, активи «Альфи» скоротилися на 14,2 млрд₴ Одна з імовірних причин – з банку пішла значна кількість корпоративних клієнтів та, відповідно, їхні гроші.

Якщо до війни «Альфа» був сьомим за обсягами портфеля коштів юросіб, який перевищував 40 млрд грн, то станом на початок вересня він скоротився майже вдвічі – до 22,9 млрд₴ Кошти вкладників-фізосіб скоротилися, але не так суттєво: на 2,6 млрд грн – до 46,3 млрд.

Чотири питання до націоналізації «Альфи»

Ймовірна націоналізація Альфа-Банку не буде швидкою. Співрозмовник в одному з фінансових регуляторів очікує, що це відбудеться до кінця 2022 року. Прогноз посадовця, дотичного до ОП, – грудень, як і було з ПриватБанком.

Голова наглядової ради «Альфи» Роман Шпек та довірена особа акціонерів банку Сімеон Дянков не відповіли на прохання Forbes прокоментувати можливу націоналізацію.

Суттєва відмінність від «Привату» – новий закон про виведення системних банків полегшує процедуру націоналізації. Наприклад, процедура bail-in, за якою до капіталу банку конвертуються активи його колишніх власників, матиме менше юридичних ризиків, кажуть співрозмовники в ОП та одному з фінансових регуляторів. ПриватБанк подекуди й досі веде судові процеси за позовами колишніх клієнтів, чиї кошти були списані за цим принципом.

У чому складнощі націоналізації «Альфи»? Їх кілька

По-перше, перспектива появи ще одного держбанку не надто тішить урядовців. Наразі держава контролює 54% активів банківської системи. З «Альфою» стане 58%. Мінфін вбачає в цьому ризики додаткових видатків з бюджету, у якому через війну і так не вистачає грошей, каже співрозмовник близький до ОП. Мінʼюст побоюється позовів Фрідмана та партнерів у міжнародних судах.

«Мінʼюст поки зовсім відмежувався від процесу, Мінфін також не надто готовий брати на себе відповідальність», – каже на правах анонімності нардеп, близький до керівництва «Слуги народу».

Друга проблема, яка найбільше хвилює Мінфін, – банку потрібна докапіталізація. В інтервʼю Forbes керівник фракції «Слуга народу» Давид Арахамія заявив, що в разі націоналізації Альфа-банку держава має інвестувати в нього близько $1 млрд.

Фінальна сума може бути значно меншою, каже один із нардепів економічного комітету Ради. «Якщо виходити з оцінки знецінення кредитного портфеля банку у 30%, йдеться про 10–13 млрд грн, або близько $400 млн», – обчислював наприкінці вересня експерт CASE Україна Євген Дубогриз.

Чи буде держава вкладати в «Альфу» такі гроші? Ймовірно, ні, зазначає співрозмовник з ОП. «До Мінфіну вже зверталися деякі держбанки, але відповідь одна – на це немає грошей, жодних докапіталізацій найближчим часом не буде», – зазначає співрозмовник.

Технічна можливість відкласти необхідність докапу «Альфи» є. На період воєнного стану НБУ відмовився від санкцій проти банків, які не виконують нормативу достатності капіталу. На 1 жовтня цей показник у «Альфи» був найгіршим у системі, впритул наблизившись до мінімального порогу мирного часу.

Третя складність – новий менеджмент. У разі неплатоспроможності чинне правління банку втратить бездоганну ділову репутацію і не зможе надалі обіймати свої посади. СЕО «Альфи» Рафал Ющак уже покинув своє крісло, не ставши продовжувати контракт.

Четверте – що робити з банком далі. Ідеальний сценарій – швидкий перепродаж приватному інвестору. Такого шукають, але поки безрезультатно, каже співрозмовник у фінкомітеті Ради.

Навесні йшлося про те, що «Альфу» в держави може купити азербайджанський NEQSOL Holding, однак угода не склалася, розповідало кілька співрозмовників Forbes, детально ознайомлених із ходом перемовин. Регіональний директор холдингу в Україні Володимир Лавренчук заперечує, що NEQSOL предметно цікавився «Альфою».

Яким Альфа-Банк дістанеться державі

2022 рік «Альфа-Банк Україна» завершує у вже звичному для себе статусі одного з найбільших банків країни. Три мільйони клієнтів-фізосіб, які є в «Альфи», – четверта завбільшки клієнтська база в країні. Більше лише у «Привату», «Ощаду» й «Універсал Банку» (mono) – 23,9 млн, 12,5 млн та 6,3 млн відповідно.

Вже невдовзі «Альфа» змінить назву на «Сенс Банк» – саме так називається мобільний додаток Sense Super App, на розвитку якого останнім часом фокусувався менеджмент банку. Останніми роками «Альфа» намагався робити ставку на IT. Наприклад, окрема команда IT-спеціалістів займалася вирішеннями із залученням штучного інтелекту.

Щоправда, період із січня по серпень приніс «Альфі» 4,9 млрд грн збитків, що більше за прибуток минулого року (3,3 млрд). Для порівняння, усі основні конкуренти банку (Приват, Райффайзен, Універсал, ПУМБ) залишились у той самий час прибутковими.

Сергій Шевчук Forbes

Іра Крицька Forbes

Источник: Times