"єВідновлення": На Київщині подали майже 5000 заявок, кошти отримали 92 особи

руйнування,ірпінь

На Київщині стартував перший етап подання заяв про отримання компенсації на відновлення об’єктів, які постраждали через російську агресію.

Як ідеться в повідомленні Київської обласної військової адміністрації, це відновлення будинків, придатних для проживання, але які потребують косметичного ремонту. Максимальна сума на один об’єкт – 200 тис. грн.

Станом на 23 червня подано 4 979 заявок. Отримані виплати власники пошкодженого житла можуть витратити на будівельні матеріали чи послуги підрядників.

Як уточнив заступник голови Київської ОВА Микола Бойко, із поданих на даний момент затверджено 92 заявки, загалом нараховано постраждалим 10,25 млн грн компенсації, передає Інтерфакс-Україна.

За словами Бойка, зараз для 490 заявок вже заповнено чек-листи, після затвердження комісіями люди отримають компенсацію.

Загалом по області створено 51 комісію, вони розглядають заявки та допомагають постраждалим відновлювати втрачені правовстановлюючі документи на житло, що належить їм.

Як повідомлялося, 10 квітня в Україні стартувала програма державної допомоги на відновлення пошкодженого житла "єВідновлення". У межах програми всі громадяни, чиє житло отримало незначні пошкодження внаслідок збройної агресії РФ і яке ще не було відремонтоване, отримали можливість подати заявку на отримання допомоги для відновлення свого житла через "Дію" на суму до 200 тисяч гривень. Йдеться, насамперед, про заміну вікон чи дверей, ремонт покрівлі тощо.

Станом на кінець травня на отримання компенсацій було подано 15 тисяч заявок. Водночас у Мінінфраструктури визнали, що дві третини громадян, які хочуть подати заяву на виплату допомоги за програмою "єВідновлення", скаржаться, що не можуть цього зробити, адже "Дія" не відображає їхнього житла.

У міністерстві пояснили, що цим громадянам потрібно внести інформацію про право власності на майно в Державний реєстр речових прав (ДРРП), звернувшись до державного реєстратора, або спробувати зареєструвати нерухомість онлайн.

За даними обласних військових адміністрацій, з 24 лютого 2022 року було зруйновано або пошкоджено майже 18,5 тисяч багатоповерхових житлових будинків та понад 142 тисячі приватних садиб.